Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Οι μεγαλύτεροι κομμωτές του 20ου αιώνα

Η ενασχόληση με τα μαλλιά μας έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια. Στην αρχαία Ελλάδα, οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν ζαφορά για το άνοιγμα των μαλλιών τους, ενώ στην αρχαία Ρώμη στόλιζαν τα μαλλιά με χρυσό, ασήμι και ελεφαντόδοντο. Η έννοια του καλλιτέχνη – κομμωτή όμως εμφανίστηκε αρκετά αργότερα, κυρίως στον 17ο αιώνα και έγινε η κυρίαρχη τάση μετά το 1900.



Ας δούμε μαζί τους δέκα μεγαλύτερους άνδρες καλλιτέχνες-κομμωτές μετά το 1900:




Antoine de Paris (Antek Cierplikowski)(1884 – 1977)

 Γεννημένος στην Πολωνία, εργάστηκε στη Γαλλία ως Antoine de Paris. Εμπνευσμένος από την Ιωάννα της Λωραίνης, δημιούργησε το κούρεμα bob το οποίο είναι πολύ δημοφιλές από τοτε. Το 1924 άνοιξε κομμωτήριο στην Νέα Υόρκη το οποίο έγινε σύντομα το πιο μοδάτο σαλόνι σε όλη την Αμερική. Την ίδια χρονιά αναφέρεται ότι έβαψε μπλε το τρίχωμα του σκύλου του κάνοντας αίσθηση! Η πιο μεγάλη στιγμή στην καριέρα του ήταν στην στέψη του Γεωργίου του 6ου, το 1937, όταν επέβλεψε και επιμελήθηκε 400 χτενίσματα σε μία βραδιά!
Διάσημοι πελάτες του: Coco Chanel, Lady Elsie Mendl, Josephine Baker




Sydney Guilaroff(1907 – 1997)

Γεννημένος στην Αγγλία και στη συνέχεια μαθητής του Antoine de Paris, ο Guilaroff συνήθιζε να κοιμάται σε παγκάκια όταν ήταν νέος και άνεργος. Κατέληξε να είναι ο επίσημος κομμωτής των στούντιο MGM και ο λατρεμένος των αμερικανών celebrities, ενώ είναι ο πρώτος κομμωτής που αναφέρθηκε στους τίτλους τέλους κινηματογραφικής ταινίας. Το 1938 έγινε ο πρώτος εργένης που υϊοθέτησε παιδί στην Αμερική. Το αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν η επιμέλεια των μαλλιών της Grace Kelly στον γάμο της με τον πρίγκηπα Ρενιέ του Μονακό το 1956. Το 1962 ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους που μίλησε τηλεφωνικά η Μέριλιν Μονρόε τη νύχτα του θανάτου της.
Διάσημοι πελάτες του: Greta Garbo, Grace Kelly, Joan Crawford




Alexandre de Paris (Louis Alexandre Raimon)(1922 – 2008)

Ήταν γνωστός και ως «ο πρίγκηπας της κομμωτικής», «η σφίγγα της κομμωτικής» και «Φιγκαρό». Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία 30 ετών ως βοηθός σε ένα σαλόνι των Κανών και σύντομα έγινε ο βασικός βοηθός του μέντορά του, Antoine de Paris. Έχει κερδίσει πλήθος βραβείων και διακρίσεων σε μια καριέρα που διάρκεσε πάνω από 40 χρόνια. Η πιο μεγάλη στιγμή του ήταν το νυφικό χτένισμα της Yvette Labrousse στον γάμο της με τον Αγά Χαν τον 3ο. Άλλες μεγάλες στιγμές του ήταν το hairstyle της Ελίζαμπεθ Τέιλορ για την ταινία Κλεοπάτρα και το στόλισμα με διαμάντια στα μαλλιά της Τζάκι Κένεντι σε ένα δείπνο προς τιμή του Τζόν Κένεντι. Είναι ο δημιουργός του «σινιόν» το οποίο απογείωσε σε Τέχνη.
Διάσημοι πελάτες του: Elizabeth Taylor, Jackie Kennedy, Audrey Hepburn




Raymond Bessone

Γνωστός και με το όνομα Mr. Teasy-Weasy, ο Bessone δημιούργησε το κορυφαίο σαλόνι του Λονδίνου με επιχρυσωμένους καθρέπτες και συντριβάνια σαμπάνιας! Ανατρεπτικός και ιδιότροπος, μιλούσε με ψεύτικη γαλλική προφορά όταν βρισκόταν στο κομμωτήριό του. Είναι ένας από τους πρώτους κομμωτές που εμφανίστηκε σε τηλεόραση και του αποδίδεται η δημιουργία του μοντέρνου bouffant style (το hairstyle που σήμερα λανσάρει η Amy Winehouse για παράδειγμα).




Vidal Sassoon(1928 –2012)

Χαρακτηρίστηκε «ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο με ψαλίδια...». Ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης της κομμωτικής έφερε κοντά, ντελικάτα και γεωμετρικά κουρέματα και ενέπνευσε χιλιάδες συναδέλφους του. Οι γραμμές του έγιναν πολύ δημοφιλείς, μεταξύ των άλλων και επειδή είναι εύκολες στη συντήρηση και την φροντίδα. Είναι ο μόνος κομμωτής που έγινε ταινία η ζωή του. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του η βαριά προφορά του στάθηκε εμπόδιο και έτσι έκανε μαθήματα ορθοφωνίας για 3 χρόνια με τον καθηγητή ορθοφωνίας του Λόρενς Ολίβιε.
Διάσημοι πελάτες του: Mia Farrow, Nancy Kwan, Mary Quant





Gene Shacove(1929 – 2001)

Είναι από τους πρώτους κομμωτές που έγιναν celebrity και η ταινία Shampoo είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του. Είχε μια αξιοζήλευτη κοινωνική ζωή και μακροχρόνιες φιλίες και συνεργασίες με τους διάσημους πελάτες του. Δημιούργησε πιο απαλά, ανάλαφρα hairstyles που συμβάδιζαν με την σεξουαλική απελευθέρωση της εποχής που μεσουρανούσε.

Διάσημοι πελάτες του: Lucille Ball, Kim Novak, Marlene Dietrich




Christiaan Houtenbos

Ένα από τα «κακά παιδιά» της κομμωτικής, μεταξύ άλλων έχει κόψει μια τούφα μαλλιά από τον ανυποψίαστο fashion editor του! Η σφραγίδα του στην κομμωτική είναι η «πανκ-ροκ» απόχρωση που δίνει στις δημιοουργίες του με αποκορύφωμα το buzzed bob style. Σε μια συνέντευξή του το 2007 δήλωσε ότι η κομμωτική είναι σαφώς τέχνη και τα μαλλιά είναι η σημαία της ψυχής.


Διάσημοι πελάτες του: Graces Jones, Debbie Harry, Victoria Beckham




John Sahag(1952 – 2005)

Άλλος ένας «rock» τύπος της κομμωτικής, ο Sahag δημιουργούσε αίσθηση με το προσωπικό του στυλ και μόδα με τις δημιουργίες του. Το κοντό κούρεμα της Demi Moore για την ταινία «Αόρατος εραστής (Ghost)» το μιμήθηκαν πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Η μοναδικότητά του: κούρευε τα μαλλιά όταν είναι στεγνά και ισχυρίζόταν ότι αυτό του έδινε μεγαλύτερο έλεγχο στις δημιουργίες του.

Διάσημοι πελάτες του: Jennifer Aniston, Debra Messing, Demi Moore




Chris McMillan

Είναι ο δημιουργός του στυλ “Rachel” της Jennifer Aniston που έκανε θραύση στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο. Είναι ακόμη ο προσωπικός κομμωτής της Aniston και πάντα του αρέσει να αφηγείται μια ιστορία: «Ήμουν στο σπίτι της Jennifer και χρειαζόταν να λούσει τα μαλλιά της αλλά τα νύχια της ήταν υγρά από μανικιούρ. Μπήκα μαζί της στο ντους και την έλουσα ενώ κρατούσε τα χέρια της ψηλά... από τότε όπως θα φαντάζεστε, νιώθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο!»
Διάσημοι πελάτες του: Michelle Williams, Marisa Tomei, Jennifer Aniston





Oribe (Oribe Canales)

Με καταγωγή από την Κούβα, είναι άλλος ένας ξεχωριστός hairstylist και πολλοί fashion editors τον θεωρούν τον καλύτερο στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα περιοδικά μόδας και συνήθως συμμετέχει στα μεγαλύτερα fashion shows. Είναι ο μόνος κομμωτής στον κόσμο που φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης με 100 περούκες που παρουσιάζουν την ιστορία της κομμωτικής τα τελευταία 500 χρόνια. Στο απώγειο της καριέρας του η λίστα αναμονής στο κομμωτήριο του στη Νέα Υόρκη περιλάμβανε πάνω από 1000 ονόματα.

Διάσημοι πελάτες του: Scarlett Johansson, Penélope Cruz, Jennifer Lopez,Naomi Campbell




Patrick Cameron

Ο μάγος των μακριών μαλλιών και των επίσημων hairstyles! Άλλος ένας κομμωτής που αποτελεί έμπνευση για πολλούς συναδέλφους του σε όλο τον κόσμο, ο καλλιτέχνης από την Νέα Ζηλανδία συμμετέχει σε μεγάλα shows και έχει ιδρύση τη δική του σχολή κομμωτικής. Σύμφωνα με τον ίδιο: «η φιλοσοφία μου είναι να δημιουργώ φυσικά hairstyles που ενδυναμώνουν την θηλυκότητα των πελατισσών μου». Η συμβουλή του για τους συναδέλφους του: «βρείτε σε τί είστε καλύτεροι και γίνετε όχι απλά καλοί, αλλά οι καλύτεροι!».


Περισσότερες πληροφορίες στο:http://www.blog.haircut.gr/2011/05/20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου