Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ίσως δεν γνωρίζετε τα ψαλίδια τόσο καλά όσο νομίζετε

Τα ψαλίδια διατίθενται σε πολλά διαφορετικά σχήματα, υλικά και μεγέθη. Ακολουθήστε τις συμβουλές και τα μυστικά μας και διατηρήστε τα κοφτερά!

Τα ψαλίδια μπορούν να κατασκευαστούν με μηχανές ή/και με το χέρι. Όσο περισσότερη επεξεργασία γίνεται με το χέρι, τόσο πιο καλό, πιο ανθεκτικό, αλλά και ακριβό είναι το ψαλίδι. Τα υψηλής ποιότητας ψαλίδια είναι χειροποίητα και συνδυάζουν τα πιο εκλεκτά υλικά με την πιο επιδέξια και προσεκτική επεξεργασία.

Τα ψαλίδια με την υψηλότερη ποιότητα κατασκευάζονται από παραδοσιακές Ιαπωνικές εταιρείες, και μερικές φορές με τη μακρά και τελετουργική παράδοση που κατασκευάζονται τα σπαθιά. Τα καλής ποιότητας ψαλίδια είναι κατασκευασμένα από ένα κράμα ανοξείδωτου χάλυβα, άνθρακα και χρωμίου για μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή στο χρόνο. Το ειδικό κολάρο κουπ προσφέρει τέλεια προστασία και υποστήριξη σε όλες τις υπηρεσίες κουρέματος, χρώματος και φόρμας. Ένα καλό κολάρο κουπ εφαρμόζει σε κάθε λαιμό σαν δεύτερο δέρμα. (βλέπε εικόνα Επαγγελματικό Ψαλίδι & Κολάρο Κουπ).


Ψαλίδια αραιώματος
Στα ψαλίδια αραιώματος το ένα κοφτερό σκέλος μοιάζει με χτένα το οποίο κουρεύει ένα μέρος μόνο των μαλλιών: μια δημιουργική μέθοδος που αφαιρεί βάρος από τα μαλλιά για ένα πιο απαλό look.

Συντήρηση
Πλύνετε το ψαλίδια σας μα καθαρό ζεστό νερό και σκουπίστε το με μια μαλακή πετσέτα. Προηγουμένως, βάλτε λίγες σταγόνες οινόπνευμα στο σημείο ένωσης (βίδα) και στεγνώστε. Βάλτε στο σημείο ένωσης μια σταγόνα λάδι καλής ποιότητας. Κάπου-κάπου, ελέγχετε και ρυθμίζετε την τάση (Πόσο χαλαρό ή σφιχτό είναι το ψαλίδι). Όταν, αραιά και που, οι λεπίδες του ψαλιδιού θέλουν ακόνισμα, αυτό πρέπει να γίνεται από ειδικό επαγγελματία.

Hints & Tips Αγοράς
Μιλάμε για μέγεθος, στυλ και καταλληλότητα. Το πρώτο κριτήριο επιλογής ψαλιδιού είναι να μην παρεμβαίνουν ο δείκτης και το μεσαίο σας δάχτυλο στην περιοχή του άξονα περιστροφής του. Οι λάμες του πρέπει να κινούνται ελεύθερα (βλέπε εικόνα Επιλογή Σωστού Ψαλιδιού για το Χέρι σας).

Μέγεθος
Tα συνηθέστερα μεγέθη είναι τα 5 και 5.5, κι αυτό αφορά το μήκος των λεπίδων.

Γενικά, υπάρχει μια τάση προς τα μεγαλύτερα μεγέθη. Οι μακρύτερες λεπίδες προσφέρουν πολύ πιο ακριβές κούρεμα, καθώς μπορείτε να κόψετε κάθε τούφα με μια κίνηση, αντί για δυο ή τρεις με πιο κοντό ψαλίδι. Επιπλέον, τα μακρύτερα ψαλίδια κάνουν πιο εύκολο το freestyle και το slide cutting, δηλαδή το κούρεμα με τη χρήση των λεπίδων σαν ξυράφι.

Στυλ
Το στυλ αναφέρεται στο σχήμα της λαβής του ψαλιδιού: ίσιο ή offset, γλυπτό ή όχι, με ή χωρίς υποστήριγμα δαχτύλου. Μια γλυπτή λαβή επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία στο χέρι και στην κουπ σας, χωρίς απώλεια πίεσης και τάσης καθώς κουρεύετε. Το υποστήριγμα είναι μια θέση ανάπαυσης του δαχτύλου που προσφέρει πρόσθετη σταθερότητα, άνεση και έλεγχο.

Το ίσιο ή offset αφορά το δακτύλιο του αντίχειρα. Στο ίσιο ψαλίδι, ο αντίχειρας κάθεται ευθέως κάτω από το μεσαίο σας δάχτυλο, ενώ στο offset ψαλίδι, ο αντίχειρας βρίσκεται περισσότερο σε μια φυσική θέση. Όλα είναι θέμα άνεσης, και όσο πιο βολικό είναι το ψαλίδι σας τόσο πιο ακριβής και αρμονική θα είναι η κουπ σας.

Υπάρχουν ψαλίδια με τροχισμένες, λείες λεπίδες και άλλα με πριονωτές. Μόνο τα πρώτα είναι κατάλληλα για τεχνικές slicing, καθώς τα πριονωτά μπορεί να γαντζώνουν και να τραβούν τα μαλλιά αντί να τα κόβουν.

Εφαρμογή
Αυτό είναι το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή σας. Ο χρυσός κανόνας είναι ότι ο δακτύλιος του αντίχειρα πρέπει να εφαρμόζει, φτάνοντας μόλις στο τέλος του νυχιού του αντίχειρα και όχι πιο μακριά.

Ο άλλος δακτύλιος πρέπει να φτάνει μόλις μπροστά από τη δεύτερη άρθρωση του μέσου δαχτύλου σας. Αν αυτές οι δυο θέσεις δεν είναι σωστές και τα δάχτυλά σας ξεπεράσουν τα παραπάνω σημεία, θα καταλήξετε να ασκείτε ανώφελη πίεση στις λεπίδες σας, με αποτέλεσμα να «μπλοκάρουν» πιο γρήγορα από συνήθως.

Η σωστή εφαρμογή του ψαλιδιού στα δάχτυλα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους σπουδαστές και τους νεαρούς συνεργάτες σας, γιατί οι πιθανές κακές συνήθειές τους μπορεί να κάνουν λιγότερο αποτελεσματικές τις υπηρεσίες σας στην κουπ και να ανακόψουν την ανάπτυξή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου