Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατι τα μαλλιά μας γίνονται γκρι και πως προλαμβάνεται;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα μαλλιά μας γίνονται γκρι καθώς μεγαλώνουμε και αν υπάρχει κάποιος τρόπος να προληφθεί ή τουλάχιστον να το καθυστερήσουμε;Παρακάτω αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους τα μαλλιά μας με τον χρόνο γίνονται γκρι.

Η ηλικία στην οποία κάποιος άνθρωπος αρχίζει να γκριζάρει εξαρτάται από τα γονίδια του.Πιθανότατα οι πρώτες γκρι τρίχες θα εμφανιστούν στην ίδια περίπου ηλικία που εμφανίστηκαν στους γονείς και τους παππούδες μας.Κατά κάποιον τρόπο όμως ο ρυθμός της διαδικασίας αυτής μπορεί να ελεγχθεί και από μας.
Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι αυξάνει τον ρυθμό αύξησης των γκρίζων μαλλιών.Η αναιμία επίσης, ή γενικότερα η χαμηλή πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά από την διατροφή μας καθώς και η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β είναι παράγοντες που επιταχύνουν την έναρξη των γκρίζων μαλλιών.

Ποιος είναι όμως ο βασικός παράγοντας που αλλάζει τα μαλλιά μας;Πρόκειται για την διαδικασία ελέγχου της παραγωγής του χρώματος που ονομάζεται μελανίνη,και είναι η ίδια ακριβώς ουσία που οφείλεται για το μαύρισμα του δέρματος μας και για την ανταπόκριση του, στο φως του ήλιου.

Κάθε τρίχα περιλαμβάνει έναν θύλακα που περιέχει κύτταρα χρώματος και ονομάζονται μελανοκύτταρα. Αυτά παράγουν μελανίνη που είναι μαύρη ή καστανή σκούρη και φαιομελανίνη η οποία είναι κίτρινη και είναι υπεύθυνη να μεταβιβάσει την μελανίνη στα κύτταρα που παράγουν κερατίνη,την βασική πρωτεΐνη που περιέχουν τα μαλλιά.Όταν τα κύτταρα που περιέχουν κερατίνη «πεθάνουν»,διατηρούν το χρώμα που έχουν πάρει από την μελανίνη.Όταν ξεκινά το γκριζάρισμα τα μελανοκύτταρα είναι ακόμη υπαρκτά αλλά αδύναμα και επομένως αφού υπάρχει λιγότερο χρώμα στα μαλλιά,φαίνονται πιο ανοιχτόχρωμα.Με τον καιρό τα μελανοκύτταρα πεθαίνουν και πλέον δεν υπάρχουν καθόλου πόροι για να παραχθεί νέο χρώμα.

Το φαινόμενο αυτό είναι αναπόφευκτο και λίγοι είναι αυτοί που δεν αλλάζει το χρώμα των μαλλιών τους.Είναι φυσική απόρροια της ηλικίας και δεν συνδέεται με κάποια ασθένεια.Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπως κάποια αυτοάνοσα νοσήματα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση των μαλλιών. Παρ’όλα αυτά κάποιοι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν μαλλιά και να γκριζάρουν από την ηλικία των είκοσι ενώ είναι εντελώς υγιείς. Σοκαριστική επίσης είναι η επίδραση του στρες στα μαλλιά μας.Ένας άνθρωπος μπορεί λόγω έντονης πίεσης και άγχους να αποκτήσει γκρι μαλλιά στην διάρκεια μίας και μόνο νύχτας.

Μερικές συμβουλές πρόληψης των γκρίζων μαλλιών δίνονται αμέσως παρακάτω:

1. Μαύρο Τσάι
Το μαύρο τσάι με λίγες δόσεις αλάτι θεωρείται ότι προλαμβάνει το
γκριζάρισμα των μαλλιών, τα οποία θα πρέπει να λούσεις με αυτό το
μείγμα. Όσοι το δοκίμασαν, λένε ότι κάνει τις γκρι τρίχες ακόμα πιο
ανοιχτές, σε σημείο που… εξαφανίζονται μέσα στα υπόλοιπα μαλλιά.


2. Φύλλα Κάρυ και Έλαιο Αμυγδάλου
Βράσε ίση ποσότητα φύλλων κάρυ και ελαίου αμυγδάλου. Μόλις κρυώσει λίγο,
άπλωσέ το στο κεφάλι σου και κάνε μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Ξέβγαλε το
κεφάλι σου καλά με χλιαρό νερό.

3. Λάδι Καρύδας και Λεμόνι
Ανακάτεψε μερικές κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας με μερικές σταγόνες λεμόνι.
Κάνε μασάζ στο κεφάλι σου με απαλές κινήσεις, άφησέ το για 10 λεπτά και
ξέπλυνες με άφθονο νερό και ενυδατικό σαμπουάν.

ΠΡΟΣΟΧΗ: το να καλύψεις τα λευκά με βαφή ή σπρέι, κάθε άλλο παρά λύση είναι, ειδικά αν είσαι άνδρας. Και στις γυναίκες, όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις
που αντί για ένα ωραίο γκρι… η κουπ γίνεται μωβ ή μπλε ηλεκτρίκ! Στην
αγορά υπάρχουν προϊόντα για να κάνεις γκρίζα όλα τα μαλλιά σου, οπότε,
αν το πάρεις απόφαση, χρησιμοποίησε κάποιο από αυτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου