Τρίτη 22 Απριλίου 2014

10 Μύθοι για τα μαλλιά

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που κυκλοφορούν σε σχέση με το Hair Voodoo. Συχνά κουρέματα, λούσιμο με κρύο νερό ή κάθε μέρα, βάψιμο ή επιδιορθώσιμη ψαλίδα. Τι είναι όμως αλήθεια και τι παραμύθι; Το να τα ξεχωρίσεις μπορεί να είναι περίπλοκο. 

Παρακάτω παρατίθενται επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τους 10 πιο συνηθισμένους και κοινούς μύθους.


Τα κουρέματα δυναμώνουν τα μαλλιά ή τα βοηθούν να μεγαλώσουν γρηγορότερα.
Το πώς ξεκίνησε αυτός ο μύθος δεν είναι γνωστό, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι σχετίζεται
με τα γένια των αντρών. Οι τρίχες του προσώπου διαφέρουν από αυτές του κεφαλιού, έχουν διαφορετικές ιδιότητες. Το κόψιμο του μαλλιού το μόνο που κάνει είναι να το κονταίνει. Επίσης, τα μαλλιά μεγαλώνουν περίπου 1.3 εκατοστά κάθε μήνα, ασχέτως με το τι κάνει ή παίρνει ο καθένας. 



Η ψαλίδα μπορεί να επιδιορθωθεί.
Δυστυχώς, ακόμα ένας μύθος. Η ψαλίδα δεν μπορεί να επιδιορθωθεί. Υπάρχουν μέθοδοι αποφυγής της, αλλά εκτός από το κόψιμο, καμία μέθοδος επιδιόρθωσης. Πρέπει να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλιώς τα μαλλιά θα χωριστούν ακόμα πιο ψηλά προκαλώντας περισσότερη ζημιά.

100 βούρτσισματα καθημερινά κάνουν τα μαλλιά να λάμπουν.
Αντιθέτως, το βούρτσισμα είναι πολύ ζημιογόνο και συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην δημιουργία της ψαλίδας και το σπάσιμο των μαλλιών. Οπωσδήποτε μπορείτε να τα χτενίσετε αλλά θα πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο, αφού το χτένισμα ξεριζώνει τα μαλλιά από τους θύλακές τους και ενδεχομένως αποδυναμώνει τις μεμονωμένες τρίχες.

Στενά καπέλα μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.
Η πιο πιθανή αρχή αυτού του μύθου είναι τα κράνη και καπέλα που έπρεπε να φορούν οι άντρες στο στρατό και σύντομα εμφάνιζαν σημάδια τριχόπτωσης ή αραίωσης. Απλή σύμπτωση. Η ηλικία που οι άντρες μπαίνουν στο στρατό συμπίπτει με την ηλικία που ξεκινά η απώλεια των μαλλιών τους. Η απώλεια οφείλεται στην δεϋδροκορτικοστερόνη και όχι στα καπέλα. Τα καπέλα προκαλούν σπάσιμο και σε μερικές περιπτώσεις ψαλίδα. 

Τα μαλλιά μπορεί να γίνουν άσπρα ή γκρι σε μία νύχτα
Αυτός ο μύθος γεννήθηκε από την λογοτεχνία. Μάλλον δεν ήξεραν τον όρο μυθοπλασία. Τα μαλλιά παίρνουν το φυσικό τους χρώμα από γονίδια και αυτό μπορεί να αλλάξει σε άσπρο ή γκρι σταδιακά σε μεγάλα διαστήματα. Μια λεπτομέρεια ακόμα, τα μαλλιά δεν αλλάζουν χρώμα αλλά το χάνουν. 

Το ξερίζωμα μιας γκρι τρίχας, προκαλεί την εμφάνιση δύο ακόμα.
Αν αυτό ήταν αλήθεια τότε άνθρωποι με πρόβλημα αραίωσης θα τραβούσαν τα μαλλιά τους. Ακόμα και αν έβγαιναν γκρι, υπάρχει και το βάψιμο. Προφανώς, αυτό είναι ένας ακόμα μύθος αλλά βγάζοντας αυτές τις τρίχες ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις ρίζες, μολύνοντας τες ή αφήνοντας κάποιο σημάδι.

Ξεβγάζοντας με κρύο νερό κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά.
Το μόνο που μπορεί να κάνει το κρύο νερό είναι να σας ξυπνήσει. Τα μαλλιά δεν περιέχουν ζωντανά κύτταρα, κάτι που σημαίνει ότι δεν αντιδρούν στο ζεστό ή κρύο νερό. Το λούσιμο με κρύο νερό δεν έχει καμία επίδραση στην λάμψη των μπουκλών σας.

Το βάψιμο προκαλεί μεγάλες ζημιές στα μαλλιά.
Τα προϊόντα σήμερα, αυτά στο κομμωτήριο αλλά και για το σπίτι, είναι αρκετά ευγενικά στα μαλλιά έτσι ώστε να μην τα αποδυναμώνουν. Στην πραγματικότητα, κάποια από αυτά χρησιμοποιούν μαλακτικά που μπορεί να αφήσουν τα μαλλιά περισσότερο διαχειρίσιμα από πριν.

Η πιτυρίδα προκαλείται από ξηροδερμία στο κεφάλι.
Η πιτυρίδα και η ξηροδερμία είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Ένα καλό σαμπουάν και μαλακτικό μπορεί να φροντίσει για την ξηροδερμία, η οποία στην ουσία χρειάζεται απολέπιση. Σαμπουάν για πιτυρίδα είναι εντελώς περιττά και δεν συνιστώνται σε περιπτώσεις ξηροδερμίας.
Η πιτυρίδα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και απαιτεί  ιατρική φροντίδα και συγκεκριμένα συνταγογραφημένα φάρμακα. Οι νιφάδες σε αυτή την περίπτωση είναι λιπαρές και όχι ξηρές.

Καθημερινό λούσιμο.
Το λούσιμο των μαλλιών κάθε μέρα αφαιρεί τα φυσικά έλαια και τις πρωτεΐνες τους, ξερένοντας τα. Συνεπώς, χρειάζονται περισσότερα προϊόντα, προκαλώντας ένα κύκλο υπερβολικής χρήσης. Το καλύτερο θα ήταν λούσιμο δύο φορές την εβδομάδα, ή απλά όταν είναι βρώμικά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου