Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Τι καταστρέφει τα μαλλιά μας ;

Κάθε επαγγελματίας κομμωτής θα πρέπει να γνωρίζει ποιοί παράγοντες μπορούν να καταστρέψουν τα μαλλιά.




   Και αυτό γιατί θα χρειαστεί να δώσει την κατάλληλη συμβουλή στην κάθε πελάτισσα.Στο πλαίσιο της συμβουλευτικής, και ιδίως πριν την εφαρμογή χρώματος, είναι σημαντικό να αναλύετε την κατάσταση των μαλλιών, πριν προτείνετε κάποια υπηρεσία.
   Ας δούμε λοιπόν τους "εχθρούς" των μαλλιών :
  • Μηχανικές Επιδράσεις : Περιλαμβάνουν το χτένισμα, το βούρτσισμα και τη χρήση μπικουντί. Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να ερεθίσουν το περιτρίχιο, προκαλώντας το ξεφλούδισμα ή και το σχίσιμό του. Ιδιαίτερα ευάλωτη είναι η βρεγμένη τρίχα καθώς είναι φουσκωμένη και πιο χαλαρή. Το έντονο και παρατεταμένο βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει φαλάκρα του τύπου traction alopecia ή έστω, σπάσιμο της ξηρής και εύθραυστης τρίχας.                          
  • Χημικές Επιδράσεις : Η βαφή, η ντεκολορασιόν και η περμανάντ είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να διαπερνούν το προστατευτικό περιτρίχιο και να επιδρούν κατευθείαν στο εσωτερικό στρώμα, το cortex. Ειδικά η περμανάντ έχει την ιδιότητα να σπάει τους δισουλφιδικούς δεσμούς που συνδέουν μεταξύ τους τις πολυπεπτιδικές αλυσίδες της κερατίνης. Η υπερβολική έκθεση των μαλλιών και του τριχωτού σ’ αυτές τις χημικές επιδράσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες και στα δύο.
  •                      
  • Η Υγεία : To διαιτολόγιο επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση των μαλλιών μας καθώς επίσης και η λήψη φαρμάκων.Οι έγκυες γυναίκες ή αυτές που παίρνουν αντισυλληπτικά, έχουν συνήθως πολύ υγιή μαλλιά, καθώς τα οιστρογόνα παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την υγεία της τρίχας. Αντίθετα, η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί τοξίνες που διακόπτουν την αναγέννηση των μαλλιών.                                                                                                            
  • Το Περιβάλλον : Oι χημικοί δεσμοί της εσωτερικής δομής της τρίχας μπορούν να χαλαρώσουν  από το ηλιακό φως (UV και ορατή ακτινοβολία), το αλάτι και το χλωριωμένο νερό. Επίσης, η ζέστη του ήλιου μπορεί να αφυδατώσει και να ευαισθητοποιήσει την τρίχα.                                                                                                                                               
  • Θερμότητα : Η θερμότητα του σεσούαρ ή του ηλεκτρικού ψαλιδιού χαλαρώνουν προσωρινά τους δεσμούς που συνδέουν τις πολυπεπτιδικές αλυσίδες μέσα στην τρίχα, επιτρέποντας της έτσι να πάρει ένα νέο σχήμα. Όμως η υπερβολική έκθεση στη θερμότητα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη και στην τρίχα και στο τριχωτό, οδηγώντας ακόμη και σε τριχόπτωση.
  •                                        

   Τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών συνήθως στοχεύουν σε συγκεκριμένα προβλήματα, γι’ αυτό και ποικίλλουν σε ένταση. Μια περίπτωση ελαφριάς πιτυρίδας μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί στο σπίτι, ενώ μια πιο σοβαρή, χημική βλάβη απαιτεί επαγγελματική συμβουλή και περιποίηση.Γι' αυτόν τον λόγο, οι επαγγελματίες κομμωτές οφείλουν να ενημερώνονται διαρκώς για καινούργιες τεχνικές αναδόμησης της τρίχας.                                                                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου